הטיפול בהשמנה בראיית האיורוודה
נדמה שאין אישה (ויסלחו לי הגברים מבינכם) עלי אדמות שמרוצה ממשקל הגוף שלה. על פי רב נדמה כי מה שמפריד ביננו לבין תחושת ההשלמה והקבלה העצמית ולאותה תחושת אושר נכספת הם 5 - 10 ק"ג עודפים.

בסקר שנערך בשנת - 2013 ע"י אחד ממכוני המחקר הגדולים, הביעו שליש מהנשים (32%) את חוסר שביעות רצונן מהמראה החיצוני שלהן. זאת ועוד, שביעות הרצון מהמראה הולכת ופוחתת עם הגיל, ומגיעה לשיא בגילאי 45 - 54, עם חוסר שביעות רצון של - 46% מהנשים בגיל זה, בנוגע ל"עטיפה החיצונית".

לסוגיית המשקל יש השפעה מרכזית על מידת שביעות הרצון מהמראה החיצוני. ע"פ נתוני "ספר בריאות הציבור 2013" של משרד הבריאות, 50% מאוכלוסיית ישראל הבוגרת סובלת מ
עודף משקל או השמנה. אגב, למרות שהבעיה בדימוי הגוף שכיחה יותר בקרב נשים, דווקא שיעור עודף המשקל בקרב גברים, גבוה ב - 50% בהשוואה לנשים.  
השמנה מוגדרת כמדד מסת גוף (BMI) - המחושב כמשקל (ק"ג) מחולק לריבוע הגובה (מטר) והשווה או גדול מ - 30 ("עודף משקל" מוגדר כ - BMI של 25 - 29) . השמנה היא גורם סיכון לתחלואה במחלות כרוניות רבות וביניהן
סוכרת, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סרטן השד, סרטן המעי הגס סרטן הרחם ועוד. השמנה קשורה גם בשיעורי תמותה גבוהים יותר ובתוחלת חיים קצרה יותר.
למרות שהשמנה ועודף משקל הוגדרו כ"מגפת המילניום", אין מדובר בתופעה חדשה וההפרעה המטבולית השכיחה בעולם מתועדת בכתבים ההודיים המסורתיים כבר מקדמה דנא. האיורוודה מספקת לנו זווית ראייה רחבה יותר, מזו הגורסת שעודף משקל הוא פונקציה של צריכה עודפת של קלוריות, בהשוואה ל"שריפת קלוריות" נמוכה ומונה סיבות מגוונות לתופעה. למשל, קיימת התייחסות לפרמטרים כגון: יכולת העיכול (האיורוודה עושה הבחנה בין ארבעה סוגי "אגני"/"אש העיכול"), נוכחות "אמה" (רעלים ופסולת בגוף), שימוש בתבלינים, איכויות של מזונות שונים (קר, שמנוני, כבד, מוצק וכד'), טעמים (מלוח, חמוץ ומתוק) ועוד.    
ע"פ הטקסטים, אדם מוגדר כ
שמן "כאשר הישבן, הבטן והחזה שלו זזים במהלך פעילות פיסית, עקב הצטברות שומן באזורים אלו".
השמנה מכונה באיורוודה בשם "סטהוליה" (Sthaulya) ו"MEDA ROGA" דהיינו, מחלה של רקמת השומן (אחת מתוך 7 רקמות הגוף), הנגרמת עקב התגברות של קאפה דושה (שילוב של אלמנט האדמה והמים), המאופיינת באיכויות של קור, כבדות, איטיות, דבקות/צמיגות ולחות. אם כי בהמשך קיימת מעורבות של יתר הדושות (בעיקר ואטה).
במצב מאוזן מעניקה קאפה דושה הזנה וטונוס לרקמות הגוף השונות, מסככת ומשמנת מפרקים, תומכת בחוסן, יציבות, מבנה הגוף ועוד. אולם כאשר היא יוצאת מאיזון היא עשויה לגרום להצטברות של רעלים ופסולת (המכונה "אמה") באזורי גוף שונים ולגדילה של רקמת השומן, על חשבון רקמות אחרות (אסטהי – רקמת העצם). כאשר הגוף מייצר רקמת שומן עודפת, הדבר מוביל לעלייה במשקל. 
בין הגורמים להתגברות קאפה דושה, ניתן להזכיר מנהגים כגון: היעדר פעילות גופנית, שינה במהלך שעות היום, צריכה עודפת של מזון בכמות גדולה, צריכת מזון שומני, כבד, מתוק באיכותו, ואורח חיים נהנתני.
בנוסף בתהליך בהשמנה קיימת גם מעורבות של "אגני" חזק מדי, הגורם לתיאבון מוגבר (לכן כאשר נאכל מזונות בעלי איכות "קלה", נעכל אותם מהר ונתקשה לשבוע לאורך זמן).
ע"פ הרפואה ההודית המסורתית תהיה השמנה מאופיינת בתופעות כגון: קשיי נשימה, צימאון, עייפות ורצון לישון, רעב מוגבר, הזיות (ייתכן עקב תנודות ברמות הסוכר בדם), ריח גוף רע, יכולת פיסית ומינית מופחתת, בטן מוגדלת ועוד.

להלן מס' כללי זהב בהשראת הרפואה ההודית המסורתית שכדאי לכם לאמץ, על מנת לשמור על משקל גוף תקין ו
להפחית במשקל:
  1. אכלו בהתאמה לדושות.
  2. אכלו 3 ארוחות ביום והימנעו מארוחות ביניים ונשנושים.
  3. הארוחה המרכזית של היום צריכה להתקיים בשעות הצהריים (12:00 - 14:00), הזמן בו השמש נמצאת במרכז השמיים ו"אש העיכול" ("אגני") שלנו – בשיאה. לכן יש לנו יכולת לצרוך מזונות "כבדים" באיכותם (חלבון מן החי, חלבון מן הצומח) וגם מן ההיבט הכמותי.
  4. חשוב שארוחת הצהריים תתבסס על מזון מבושל, חם ועשיר בטעמים. ארוחת צהריים טובה ומזינה תפחית אצלנו בהמשך גם את הצורך בארוחת ערב גדולה.
  5. מומלץ לבסס את התזונה שלנו על מזונות מגוונים ולהימנע מתפריט קבוע ומונוטוני (שיוצר לעיתים כמיהה לפחמימות ומתוקים).
  6. הוסיפו "טעם לחיים" באמצעות שימוש בתבלינים כגון: ג'ינג'ר, פלפל שחור, קינמון, כמון, חילבה, כורכום ועוד במטבח הביתי.
  7. הפחיתו בצריכת מזונות בעלי טעם חמוץ, מלוח ומתוק – הגורמים לצבירת נוזלים.
  8. העדיפו שימוש בדבש להמתקה (לא מחומם) על פני סוכרים אחרים.
  9. העדיפו דגנים בעלי איכות "מייבשת" כדוגמת: כוסמת, שיפון, שעורה ("גריסי פנינה"), תירס, דוחן וכד'.
  10. העשירו את התפריט בקטניות כדוגמת: חומוס ושעועית מסוגים שונים.
  11. המעיטו בצריכת פרות וירקות מתוקים, בשרניים ועתירי מים (מלפפון, קישוא, דלעת, אבטיח, בננה ועוד).
  12. המעיטו בצריכת שמנים (כולל אבוקדו, אגוזים וזרעים למיניהם).
  13. יש להימנע מצריכת מזונות ומשקאות קרים ו/או קפואים, המחלישים את "אש העיכול".  
  14. לאורך היום שתו מים וחליטות צמחים (8 - 10 כוסות מים) שמסייעות בחיזוק העיכול כגון: ג'ינג'ר, שומר וכד'.
  15. הימנעו משתיית מים במהלך הארוחה, למעט לגימות ספורות. ניתן לשתות מים כ 30 - 60 דקות לאחר האוכל.
  16. לא פעם אנו נוטים לפרש צימאון כתחושת רעב, לכן חשוב להרוות את צימאוננו במהלך היום, על מנת שנוודא שאכן מדובר ב"אזעקת אמת". בנוסף, שתייה מספקת של נוזלים מסייעת לנו בתהליכי סילוק פסולת מהגוף.
המאמר מעניין אתכם?
עשו לייק לעמוד הפייסבוק שלנו ותהנו ממאמרים בשלל נושאים - 
לחצו כאן  

 
  1. אכלו בנחת, בתשומת לב וללא הסחות דעת כדוגמת צפייה בטלוויזיה, קריאת עיתון וכד'.
  2. ללעוס, ללעוס, ללעוס – לעיסה איטית ואיכותית מסייעת לנו לספוג יותר אנרגיה ונוטריינטים מהמזון, מסייעת לעיכול, תחושת שובע ולשמירה על משקל תקין.   
  3. סיימו את ארוחת הערב כשעתיים וחצי – שלוש שעות טרם פרישה לשינה.
  4. הימנעו מצריכת משקאות אלכוהוליים, שנחשבים לעתירי קלוריות.   
  5. הימנעו מצריכת מוצרים "דלי קלוריות" ו"דלי שומן" או "ללא סוכר" – מוצרים אלו מכילים לא פעם מרכיבים שפוגעים ב"אש העיכול".
  6. אכלו מזונות טריים ככל הניתן והימנעו ממזון מעובד, משומר או כזה שהוקפא או נשמר בקירור מספר ימים, כיוון שמאבד מהפראנה ("אנרגיית החיים") שלו.
  7. בנוסף לאמור, מציעה האיורוודה שלל כלים נוספים, כדוגמת טיפולי "פאנצ'ה קארמה" (טיהור הגוף מרעלים), עיסוי ויזוע, וכן שימוש בתוספי תזונה איורוודיים שיכולים לסייע לתהליך ההפחתה במשקל (מסייעים בשיפור המטבוליזם ובסילוק עודפי אמה ו/או קאפה). הידועים שבהם והזמינים לרכישה בארץ הם:
  1. "טריפאלה" ("שלושת הפירות" – אמלאקי, ביביטאקי, האריטקי)
  2. טריקאטו" ("שלושת החריפים" – פלפל שחור, ג'ינג'ר ופלפל ארוך/אתיופי)
  1. בנוסף חשוב כמובן להקפיד על פעילות גופנית על בסיס קבוע.
* ההמלצות הנ"ל הן כלליות ואינן מחליפות ייעוץ אישי פרטני.
 

מאת: 
חגית אריאלי – שיינפלד, רפואה איורוודית, ייעוץ בנוגע לתזונה ואורח חיים, צמחי מרפא וטיפולי מגע בהשראת הרפואה ההודית המסורתית.






למען הסר ספק המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא או רוקח בטרם רכישת תכשיר רפואי והתחלת הטיפול בו. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. מומלץ להתייעץ עם רופא או רוקח בכל הנוגע למטרות ואופן השימוש, תופעות לוואי, אינטראקציה עם תכשירים רפואיים אחרים.
 
x

#{title}

#{text}

#{price}