פירות וירקות מאריכי חיים

הקדמה:
אתמול ישבתי בסלון עם חברים ודיברנו על הרעלים הרבים שמספרים לנו עליהם בתוכניות הטלוויזיה. אמרתי שלדעתי הדרך הנכונה להתמודד, זה לאכול הרבה פירות וירקות כדי שהגוף יוכל להתמודד ולנטרל את הרעלים ואחד מהאנשים אמר: "סלט אני אוכל רק אם נשאר לי מקום"... אז במאמר זה נדבר על למה סלט צריך לאכול דבר ראשון ולא אחרון.
כל הזמן מטפטפים לנו שכדאי לאכול פירות וירקותחמישה צבעים לפחות של ירקות ביום, שנקפיד על אכילת ירקות טריים ועוד. תזונת ירקות ופירות היא חשובה ואף חיונית נגד מחלות ולעיכוב ההזדקנות.

גילויי החומרים המועילים בפירות ובירקות בעשורים האחרונים גרמו לפיתוח של שפע תוספי תזונה המבטיחים לנו הגנה מפני מחלות. מחקרים שנעשו על תוספים רבים מוכיחים שבידוד אותם חומרים אינו תמיד מועיל לבריאות. שוב ושוב מסתבר לכולנו שאין תחליף לתזונה מגוונת ובריאה.
 
למה זה חשוב?
פירות וירקות מכילים לא רק מים וסוכרים אלא מגוון של חומרים נוגדי חמצון (כמו ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים, פוליפנולים), אשלגן וסיבים תזונתיים. כל אלה פועלים יחד בסינרגיה שמשמעותה שהתועלת שלהם ביחד, עולה על סכום התועלות של כל אחד מהם בנפרד. החומרים הללו נועדו לספק לצמח הגנה ולהאריך את חייו, כשאנו אוכלים את הצמח אנו מוסיפים לעצמנו את ההגנה הזו.
אז מה יש בהם בירוקים ובצבעוניים האלו?
אנטיאוקסידנטים = נוגדי חמצוןבעידן המודרני הסיבה העיקרית למוות היא מחלות כרוניות הנגרמות מתהליכי חמצון. חמצון הוא תהליך הנוצר בגופנו כתוצאה מחשיפה ל"רדיקלים חופשיים" שהם חומרים בלתי יציבים, כמו קרינת שמש, עישון, זיהום אוויר, תזונה לא בריאה ועוד, התוקפים מרכיבים אחרים ויוצרים תגובת שרשרת שהתוצאה שלה היא הזדקנות התא. לאחרונה מספרים לנו בלי סוף על חומרים מסוכנים כאלו שנמצאים במזון אותו אנו רגילים לאכול.

אנטיאוקסידנטים הם חומרים המנטרלים את פעילות הרדיקלים החופשיים. לדוגמא: ויטמיני A, C, E, סלניום וחומרי צבע בעולם הצומח הקרויים פיטוכימיקלים, החומרים הללו נמצאים ברוב הפירות והירקות.

פיטוכימיקלים - הם חומרי הגנה צבעוניים. ידועות כיום מעל 25,000 תרכובות שונות, ורובן פועלות כנוגדי חמצון. הצבעים השונים של פירות וירקות מעידים על פיטוכימיקלים שונים. מאחר וכל חומר מספק הגנה מסוג שונה, ההמלצה היא לאכול מכל הצבעים ובכך להגן על הבריאות. ככל שצבע הירק והפרי עז יותר הם תורמים יותר לבריאות.

המאמר מעניין אתכם?
עשו לייק לעמוד הפייסבוק שלנו ותהנו ממאמרים בשלל נושאים - לחצו כאן
  

פוליפנולים - הם חומרים הנמצאים בכל הצמחים שסביבנו, אך ריכוזם גדול פי שלושה בפירות בהשוואה לירקות. הפוליפנולים הם חומצות המקנות פרי את חמיצותו.
תפקיד הפוליפנולים בצמח: הגנה עליו מפני קרינת השמש, משיכת חרקים מאביקים והגנה מפני מזיקים. בגוף האדם הפוליפנולים מתפקדים כאנטי-דלקתיים, אנטי-חיידקיים, אנטי-ויראליים ואנטיאוקסידנטים. מיץ רימונים ומיץ ענבים מכילים ריכוז גבוה מאוד של פוליפנולים שמקורם בפרי עצמו, בקליפה ובגרעינים.
שתיית יין ידועה שנים רבות כתורמת לבריאות מאותה סיבה - ריכוז גבוה של פוליפנולים.

למעשה שתיית שתי כוסות יין בזמן עישון סיגריה מבטלת את הנזק החמצוני של סיגריה אחת. אך עובדה זו, יותר משהיא מעידה על חשיבות שתיית היין, מעידה על הנזק הרב שבעישון, היא מוכיחה שזה בלתי אפשרי לנטרל את נזקי העישון על ידי תזונה. 

סיבים תזונתיים - הם חומרים שמקורם בדפנות תאי הצמחים, הם אינם מתעכלים ונספגים בגוף האדם ולכן הם חסרי ערך קלורי. הסיבים סופחים נוזלים ומתנפחים במערכת העיכול, לכן הם תורמים לתחושת השובע. בנוסף הם ממריצים את פעילות המעי, מעודדים את החיידקים הטובים ותורמים למניעה של עצירות.
סיבים תזונתיים תורמים מאוד לבריאות, חלק מהסיבים סופחים אליהם גלוקוז (סוכר) וכולסטרול ומפריעים לספיגתם לדם, לכן הם מומלצים במיוחד לחולי סוכרת ולבעלי כולסטרול גבוה.
מנהל המזון והתרופות (FDA) האמריקאי קובע שתזונה דלה בשומן ועשירה בסיבים תזונתיים שמקורם בדגנים מלאים, גרעינים, זרעים, ירקות ופירות, עשויה להפחית את הסיכון לסוגים מסוימים של סרטן.

אשלגן הינו מינרל הכרחי בתזונה יום יומית. הוא עוזר בפעילות השרירים, בשליחת מידע עצבי ובשחרור אנרגיה. אשלגן בתזונה מסייע באיזון לחץ הדם - מאזן את פעילות הנתרן (מלח).
אכילת מגוון סוגי מזון שמכילים אשלגן היא הדרך הטובה ביותר לקבל כמות מספקת: הרבה פירות, ירקות ובשרים מכילים אשלגן. בנוסף אשלגן נקשר עם סידן ומונע את בריחתו מהגוף, לכן אכילת ירקות ופירות חשובים גם למניעה של אוסטאופורוזיס. אשלגן נמצא בכל הפירות והירקות. כמות גבוהה במיוחד ממנו נמצאת באצות, תפוחי אדמה אפויים בקליפתם, דלעת, בטטה, אבטיח, שעועית ירוקה, קישואים, רסק עגבניות, תרד ופירות יבשים.

אז למשוכנעים – עכשיו הולכים לחתוך פירות ולעשות סלט פירות לכל המשפחה או סלט ירקות ענק בתור ארוחה.

ולא לשכוח לשטוף היטב במים נקיים ואם אפשר לקנות כמה שיותר פירות וירקות אורגניים.
בתאבון!

במאמר הבא בנושא אדבר על הפירות כמזון מושלם, על מתי כדאי לאכול אותם, על הקשר בין פירות לפעילות גופנית, על פירות ועודף סוכר ועל חשיבותם הרבה של ירקות עיליים (ירוקים).

מאת: תרצה הוכברג - נטורופתית


 
למען הסר ספק המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא או רוקח בטרם רכישת תכשיר רפואי והתחלת הטיפול בו. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. מומלץ להתייעץ עם רופא או רוקח בכל הנוגע למטרות ואופן השימוש, תופעות לוואי, אינטראקציה עם תכשירים רפואיים אחרים. 
 
x

#{title}

#{text}

#{price}