סכרת ממבט שונה

לפי הנתונים של המועצה הלאומית לסכרת בישראל לשנת 2013, אם לא נתעורר, בעוד פחות מ 20 שנה יהיו בארץ כ - 1,200,000 חולי סכרת וכל זה למרות כל התרופות והדיאטות!! נתונים לא פחות מבהילים מגיעים מארגוני בריאות עולמיים.

בנוסף, רבים מחולי הסכרת אינם מצליחים לאזן את רמות הסוכר למרות נטילת התרופות והדיאטות האינסופיות. סכרת מעלה את הסיכון ללקות במחלות כרונית רבות כגון מחלות לב וכלי דם, מחלות כבד, מפרקים ואף סרטן.

בעבר היה נהוג לקרוא לסכרת מסוג 2, שהיא הסכרת הנפוצה ביותר, סכרת מבוגרים. נכון להיום, היא כבר מזמן נחלתם של אנשים צעירים ואף ילדים.
סכרת מסוג 2 היא לא מחלה המתפרצת בבת אחת. היא מחלה ה"מתבשלת" שנים רבות. בשלב ה"בישול", קוראים לה תסמונת מטבולית או קדם סכרת. מצב זה יכול להימשך שנים ארוכות, הוא הפיך ולכן כדאי, מאד רצוי ואפשרי לטפל כבר בשלב הזה.
תסמונת מטבולית מנבאת הופעת סכרת והתפתחות מחלות רבות והיא מוגדרת על פי מספר קריטריונים:
*השמנה באזור הבטן.
* עלייה בערכי לחץ הדם.
* ה
טריגליצרידים והסוכר.
ירידה בערכי - HDL שהוא ה
כולסטרול הטוב.

בנוסף, ההפרעה העיקרית הגורמת להתפתחות מצב של תסמונת מטבולית או קדם סכרת היא ירידה ברגישות הגוף לאינסולין שהוא ההורמון המפחית ערכי סוכר בדם, כלומר מצב בו הגוף לא מצליח להוריד את מדדי הסוכר בדם כי אין תגובה נאותה לאינסולין.

תסמונת מטבולית היא מחלה ערמומית, המתפתחת באיטיות ובשקט עוד בילדותנו ונכון להיום פוגעת בכרבע מאוכלוסית העולם המערבי. היא נקשרת לא רק לסכרת ולמחלות לב וכלי דם, אלא גם להופעת מחלות נפוצות אחרות כמו כבד שומני, מחלות מפרקים, פסוריאזיס, כאבים כרונים ואפילו סרטן ודיכאון.
את העליה המדאיגה בשכיחות הסכרת והתסמונת המטבולית מלווה מגיפה נוספת, חמורה אף יותר והיא מגיפת ההשמנה שהחלה בשנות ה - 80 של המאה הקודמת. כיום, סובלים קרוב ל- 70% מהאוכלוסיה בעולם מעודף משקל וחצי מהם מוגדרים כשמנים!.
וכך, למרות שאנחנו עושים "דיאטות" ואוכלים מזון דיאטתי מזה עשרות שנים, בפועל אנחנו רק הולכים ומשמינים!

השמנה מוכרת כיום כמחלה וגם היא מעלה את הסיכון ללקות בסכרת, כבד שומני, יתר לחץ דם, מחלות לב, מחלות מפרקים, כאבים כרונים, פסוריאזיס וסרטן ואף מגבירה את הסיכון לתמותה מוקדמת.

אז למה כל זה קורה? מה אנחנו לא מבינים?
פעם חשבו שרקמת השומן היא סוג של מחסן פאסיבי לחלוטין שבו מאוחסנות קלוריות שאכלנו אך לא ניצלנו. היום אנחנו יודעים שרקמת השומן בכלל והשומן הבטני בפרט היא רקמה פעילה מאד המפרישה כל הזמן חומרים רעילים לגוף, בין היתר גם חומרים המעודדים דלקת שקטה.
כן, השמנה היא סוג של דלקת כרונית!!

המילה דלקת מתקשרת אצל רובינו לתהליך חריף, המלווה בכאב, אודם, נפיחות ותחושה כללית רעה. נכון, זו הדלקת הסוערת המוכרת לנו ולרוב מטופלת בתרופות.
אבל ישנה דלקת מסוג אחר והיא הדלקת השקטה הנקראת גם דלקת נמוכת עוצמה. היא נקראת דלקת שקטה כי בשלביה הראשונים שלה היא אינה מערבת כאב ומכיוון שאיננו חשים בה, אנחנו גם לא בודקים ולא מטפלים בה.

דלקת כרונית שקטה זו המהווה מאפיין בולט של השמנה, מהווה גם מנגנון פעולה למיגוון רחב של מחלות שכיחות כולל סרטן.

למה זה קורה?
הקשר ההדוק מאד בין מגיפת ההשמנה, הסכרת ושאר המחלות הכרוניות הוא אורח חיינו בעשרות השנה האחרונות. השינוי האדיר בתזונה והירידה המשמעותית ברמת הפעילות הגופנית שלנו בשילוב עם רמות מתח גבוהות, עשו ביחד את העבודה.

בעשרות השנה האחרונות חל שינוי משמעותי בסוג המזון שאנו אוכלים ובאופן שבו תעשיית המזון העולמית מייצרת אותו. לתעשייה זו יש כוחות כלכליים אדירים והיא מהווה חלק נכבד בהכתבת תבניות אכילה או פירמידות מזון המומלצות היום.
תעשיית החלב והבשר הן חלק מהתעשיות הכלכליות החזקות ביותר בעולם וכן תעשיית המזון המהיר, המוכן והדיאטתי.

בעוד אנחנו כבני אדם, לא השתנינו אבולוציונית מזה מאות ואלפי שנה, המזון שלנו השתנה משמעותית והוא רחוק מרחק רב מהמזון אותו אכלו הדורות הקודמים לנו.
אם רק תחשבו על כך שמקררים יש בבתים רק 60 - 70 שנה, תבינו את גודל השינוי בתזונה שחל במהלך עשרות השנה האחרונות.
וכך, הפך המזון פחות ופחות מתאים למבנה הגנטי שלנו. התזונה האופינית לעולם המערבי, כולל התזונה הדיאטתית, מעודדת דלקת כרונית ומעלה סיכון להשמנה, סכרת או טרשת עורקים כבר בגיל הילדות.
למרות שיש מחקר רב לגבי הקשר של בשר אדום לסכרת למשל, קשה מאד לבודד רכיב תזונה בודד האחראי למצב הבריאות ולכן מחפשים תבניות תזונה.

התבוננות בחברות אחרות בעולם שם יש תבניות תזונה אחרות משלנו, כמו התזונה הים תיכונית המסורתית או באוכלוסיית הטבעונים, מגלה שהם בריאים באופן משמעותי מאיתנו. הם מגיעים לגיל מבוגר ללא משקל עודף, בכושר גופני טוב ועם מיעוט במחלות כרוניות שונות, סימני גיל המעבר ואף בסרטן. התזונה ואורח החיים שלהם מפחיתים את מדדי הדלקת נמוכת העוצמה והכרונית.

הגישה הנטורפתית למחלות כרוניות בכלל ולסכרת והשמנה בפרט היא קודם כל ההבנה כמה כוח יש לנו מול המחלות האלה. טיפול כזה מכוון אדם להשתתף באופן אקטיבי בתהליך השיקום, לגבש תחושת שליטה במצבו הבריאותי ולהפסיק להיתלות רק בתרופות או פתרונות "קסם" אחרים.
גופי בריאות רבים בעולם מגבשים תכניות טיפול המעבירות את מרכז הכוח למטופל עצמו. אפילו המועצה הלאומית לסכרת בישראל ממליצה להתחיל בתקופה של 6 - 12 חודשים בשינוי אורח חיים עוד לפני שמתחילים בנטילת תרופות.

בטיפול נטורופתי, מקבלים את הכלים הנדרשים לשיקום אורחות חיים. הנטורופת מתאים למטופל תזונה עשירה ומלאה המפחיתה רמות דלקת וסוכר. בתזונה זו מבינים שיש הבדל משמעותי בין סוגי קלוריות ופחמימות שונים ומכוונים למזון המתפרק לאט בגוף. לומדים לאזן בין חומצות שומן שונות ולא להתייחס אל השומן כאיש הרע בסיפור, מפחיתים את רמת החלבון מן החי לטובת החלבון מן הצומח העשיר מאד בסיבים ובכלל מכוונים לתזונה המתאימה יותר למבנה הגנטי שלנו.
זו תזונה טעימה, עשירה ומגוונת שאינה תלויה במזון התעשייתי המעודד דלקות. היא מעודדת שובע ורוגע וכך, למרות שאנו לא ב"דיאטה", מושגת ירידה מתונה אך קבועה במשקל.
שינוי תזונתי הוא שינוי התנהגותי. זו לא דיאטה עם איסורים וספירות, זה גיבוש גישה שלמה מול הקשר בין התזונה ומצב הבריאות. זו גישה אחרת בה האדם מפתח יחס אחר למזון, מגבש הבנה לקשר בין המזון ובין ההרגשה בחיי היומיום ובכך, במקום תחושת חוסר אונים הכל כך אופינית לחולים כרונים, מתגבשת תחושת שליטה המקדמת הבראה.

התגייסות זו לשינוי תזונתי מבססת את הדרך לשינויים נוספים באורח החיים כמו למשל שילוב פעילות גופנית מתונה ומהנה שהוכחה כאמצעי מעולה להפחתת רמות דלקת וסוכר ומהווה כלי אדיר בשיקום מצב בריאות.

יש אפשרות לשלב בטיפול גם צמחי מרפא ותוספי תזונה, אך הם לא העיקר. העיקר הוא האדם עצמו והאופן בו לאט לאט הוא מפתח יכולת המביאה לשיפור בכל אלמנט במצב הבריאות הן הגופנית והן המנטלית.

בקיצור, מנגנון משותף להשמנה, תסמונת מטבולית, סכרת ומחלות כרוניות אחרות מהווה מטרה מצוינת לטיפול, טיפול הנותן גם מענה לסיבוכי התסמונות כמו כאבים כרוניים, שינויים במצבי הרוח, ירידה ביכולת הקוגנטיבית והפרעות שינה.
 
מאת: נירית ספקטור פיזיותרפיסטית ונטורופתית
שיר"מ – מרכז רפואי אסף הרופא

 
למען הסר ספק המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא או רוקח בטרם רכישת תכשיר רפואי והתחלת הטיפול בו. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. מומלץ להתייעץ עם רופא או רוקח בכל הנוגע למטרות ואופן השימוש, תופעות לוואי, אינטראקציה עם תכשירים רפואיים אחרים.
 
x

#{title}

#{text}

#{price}