חזרה לפשטות בעידן ההתמקצעות - סוכר
בחודש שעבר ראינו שיש בעיה – אנשים בעולם המערבי משמינים בקצב גובר והולך, ונעשים חולים יותר ובגיל צעיר יותר. מחלות שפעם אפיינו מבוגרים, כמו סוכרת מסוג 2, מתגלות היום כבר בילדים.
ולמרות שתוחלת החיים עולה, אנשים רבים לא מסוגלים ליהנות מן השנים הנוספות האלו, משום שהם מבלים אותן בכאבים או בריצה מרופאה לרופא.
ובכל זאת, קשה להפוך ל"פריקים" של בריאות. רובנו עובדים שעות ארוכות, מבשלים מכל הבא ליד ולמזווה, ובין לבין מסיעים את הילדים לחוגים. אז מה אפשר לעשות כדי בכל זאת להיות בריאים?
ולמרות שתוחלת החיים עולה, אנשים רבים לא מסוגלים ליהנות מן השנים הנוספות האלו, משום שהם מבלים אותן בכאבים או בריצה מרופאה לרופא.
ובכל זאת, קשה להפוך ל"פריקים" של בריאות. רובנו עובדים שעות ארוכות, מבשלים מכל הבא ליד ולמזווה, ובין לבין מסיעים את הילדים לחוגים. אז מה אפשר לעשות כדי בכל זאת להיות בריאים?
ובכן, הכלל הראשון הוא להיפרד מ:
* הסוכר המעובד
* סוכר לבן
* סוכר חום
* סוכר קנים
* סלק סוכר
* דקסטרוז
* מלטוז או פרוקטוז
* גלוקוז או סירופ גלוקוז
* מלטודקסטרין וכו' כו'.
כל אלו סוכר מעובד, וכולם מזיקים.
למה דווקא סוכר? מכל סוגי המזון המזיקים שאנחנו נחשפים אליהם מדי יום, סוכר מעובד הוא ללא ספק המזיק ביותר והממכר ביותר. וגם אם זה יישמע לכם בהתחלה מופרך, צריכה מוגברת של סוכר מזיקה כמעט כמו עישון. אני מקווה שעד סוף הקטע הקצר הזה תשתכנעו שלתת לילדים שלכם מדי יום דגני בוקר מסוכרים וכוס שוקו, לצ'פר אותם בחטיף לבית הספר ולתת להם להתפנק עם ארטיק אחר הצהריים, פירושו בעצם לדון אותם לסדרת מחלות עתידיות חמורות.
והעדות הראשונה לכך היא לא מחקרים או גרפים או מספרים מעוררי חלחלה, אלא דווקא התנהגותו של הנשיא הנוכחי של תאגיד הסוכר בארה"ב, אנדרו בריסקו, הטוען שאין הוכחות מדעיות לכך שסוכר גורם להשמנה או לסוכרת, (ניתן לראות את מר בריסקו מכחיש את מה שכולם בעצם יודעים בקטע המצוין של ג'ון אוליבר על סוכר. אם אתם מעל גיל 40, יש סיכוי שזה יזכיר לכם את ראשי תעשיית הטבק בשנות ה-70, שטענו בלי למצמץ שסיגריות אינן ממכרות. למעשה, היום אנחנו כבר יודעים שתאגידי הסוכר מתנהגים בדיוק כמו תאגידי הטבק, ואף עולים עליהם בטקטיקות הפחדה שמקשות על עריכת ופרסום מחקרים על נזקי הסוכר, ועל חקיקת חוקים שמאפשרים לאנשים להבין בדיוק כמה סוכר הם צורכים בכל מוצר מזון.
ואם בכל זאת לא השתכנעתם, אפשר לדבר על כמות. בשנת 1,700, צריכת הסוכר הממוצעת של אדם בעולם המערבי הייתה 1 ק"ג לשנה. היום, ההערכות נעות בין 50 ל- 70 ק"ג סוכר לשנה לאדם (תלוי מי מודד)! בפני עצמו, סוכר הוא מצרך חיוני לגוף. אבל כמו שמיד אמרו לנו – הכול במידה. גם מים הם מצרך חיוני לכל עציץ, אבל תשקו יותר מדי ותקבלו צמח רקוב.
לא השתכנעתם? אז בכל זאת מחקרים. ברור שסוכר תורם רבות להשמנת יתר ולחורים בשיניים. ומה עוד? סוכר, ובעיקר משקאות קלים וממותקים, כמו קולה, ג'אמפ, פיוז תה, ספרייט ודומיהם, מעלים בצורה משמעותית את הסיכון להשמנת יתר ולסוכרת מסוג 2 (ראו למשל את המאמר הבא: http://circ.ahajournals.org/content/121/11/1356.full). ולמרות השם המתוק, סוכרת היא מחלה קשה עם השלכות קשות,
כמו כשל כלייתי, קטיעת גפיים ובעיות לב.
המאמר מעניין אתכם?
עשו לייק לעמוד הפייסבוק שלנו ותהנו ממאמרים בשלל נושאים - לחצו כאן
ומה עוד? צריכה מוגברת של סוכר גם מעלה את הסיכון לטרשת עורקים ולמחלות לב. וכאילו לא די בכך, צריכה מוגברת של סוכר גם מעלה את הסיכון לסרטן. מחקרים רבים מקשרים בין תזונה עשירה בסוכר לבין סרטן המעי הגס. זה גם הגיוני. אבל הביטו נא בגרף הבא, המראה מתאם בין צריכת סוכר לבין סרטן הערמונית (J.L. Colli, A. Colli / Urologic Oncology: Seminars and Original Investigations 24 (2006) 184 –194). במחקר זה בדקו החוקרים את רמת צריכת הסוכר ב-71 ארצות, והראו שככל שצריכת הסוכר גבוהה יותר (בגרף היא מתוארת בקלוריות), עולה בצורה משמעותית הסיכון לסרטן הערמונית (עד כדי פי 20). כל נקודה בגרף מסמנת מדינה שונה ואת ממוצע צריכת הסוכר במדינה זו.
יש להיזהר בפענוח ממצאים כאלו. מתאם בין צריכת סוכר לבין סרטן עוד לא מבטיח לנו שהסוכר עצמו הוא הגורם לסרטן. ייתכן למשל, שהסיבה האמיתית היא זיהום אוויר, ובמדינות בהן יש צריכת סוכר גבוהה יש גם זיהום אוויר גבוה, ולכן קיבלנו מתאם שכזה. ייתכן אמנם, אבל מחקרים רבים אחרים מגיעים למסקנות דומות – סוכר מעלה את הסיכון לסרטן באופן כללי.
אז צריכה מוגברת של סוכר, שמתחילים לכנות אותו כיום הרעל הלבן (במקום הרואין שזכה בעבר לכינוי הזה), מעלה את הסיכון להשמנת יתר, סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן וכמובן חורים בשיניים. הרפואה הסינית אף מוסיפה לרשימת התחלואים האלו אלרגיות, היפראקטיביות, אסטמה ובעיות עור. אם נבין שהאושר של הילדים שלנו ושל עצמינו לא באמת תלוי בחבילת שוקולד, נצליח להפחית בצורה משמעותית את צריכת הסוכר המעובד. שינוי קל יחסית לביצוע שיקנה לנו בריאות טובה הרבה יותר גם בטווח המידי וגם לאורך שנים.
בהצלחה!
למען הסר ספק המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא או רוקח בטרם רכישת תכשיר רפואי והתחלת הטיפול בו. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. מומלץ להתייעץ עם רופא או רוקח בכל הנוגע למטרות ואופן השימוש, תופעות לוואי, אינטראקציה עם תכשירים רפואיים אחרים.
ואם בכל זאת לא השתכנעתם, אפשר לדבר על כמות. בשנת 1,700, צריכת הסוכר הממוצעת של אדם בעולם המערבי הייתה 1 ק"ג לשנה. היום, ההערכות נעות בין 50 ל- 70 ק"ג סוכר לשנה לאדם (תלוי מי מודד)! בפני עצמו, סוכר הוא מצרך חיוני לגוף. אבל כמו שמיד אמרו לנו – הכול במידה. גם מים הם מצרך חיוני לכל עציץ, אבל תשקו יותר מדי ותקבלו צמח רקוב.
לא השתכנעתם? אז בכל זאת מחקרים. ברור שסוכר תורם רבות להשמנת יתר ולחורים בשיניים. ומה עוד? סוכר, ובעיקר משקאות קלים וממותקים, כמו קולה, ג'אמפ, פיוז תה, ספרייט ודומיהם, מעלים בצורה משמעותית את הסיכון להשמנת יתר ולסוכרת מסוג 2 (ראו למשל את המאמר הבא: http://circ.ahajournals.org/content/121/11/1356.full). ולמרות השם המתוק, סוכרת היא מחלה קשה עם השלכות קשות,
כמו כשל כלייתי, קטיעת גפיים ובעיות לב.
המאמר מעניין אתכם?
עשו לייק לעמוד הפייסבוק שלנו ותהנו ממאמרים בשלל נושאים - לחצו כאן
ומה עוד? צריכה מוגברת של סוכר גם מעלה את הסיכון לטרשת עורקים ולמחלות לב. וכאילו לא די בכך, צריכה מוגברת של סוכר גם מעלה את הסיכון לסרטן. מחקרים רבים מקשרים בין תזונה עשירה בסוכר לבין סרטן המעי הגס. זה גם הגיוני. אבל הביטו נא בגרף הבא, המראה מתאם בין צריכת סוכר לבין סרטן הערמונית (J.L. Colli, A. Colli / Urologic Oncology: Seminars and Original Investigations 24 (2006) 184 –194). במחקר זה בדקו החוקרים את רמת צריכת הסוכר ב-71 ארצות, והראו שככל שצריכת הסוכר גבוהה יותר (בגרף היא מתוארת בקלוריות), עולה בצורה משמעותית הסיכון לסרטן הערמונית (עד כדי פי 20). כל נקודה בגרף מסמנת מדינה שונה ואת ממוצע צריכת הסוכר במדינה זו.
יש להיזהר בפענוח ממצאים כאלו. מתאם בין צריכת סוכר לבין סרטן עוד לא מבטיח לנו שהסוכר עצמו הוא הגורם לסרטן. ייתכן למשל, שהסיבה האמיתית היא זיהום אוויר, ובמדינות בהן יש צריכת סוכר גבוהה יש גם זיהום אוויר גבוה, ולכן קיבלנו מתאם שכזה. ייתכן אמנם, אבל מחקרים רבים אחרים מגיעים למסקנות דומות – סוכר מעלה את הסיכון לסרטן באופן כללי.
אז צריכה מוגברת של סוכר, שמתחילים לכנות אותו כיום הרעל הלבן (במקום הרואין שזכה בעבר לכינוי הזה), מעלה את הסיכון להשמנת יתר, סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן וכמובן חורים בשיניים. הרפואה הסינית אף מוסיפה לרשימת התחלואים האלו אלרגיות, היפראקטיביות, אסטמה ובעיות עור. אם נבין שהאושר של הילדים שלנו ושל עצמינו לא באמת תלוי בחבילת שוקולד, נצליח להפחית בצורה משמעותית את צריכת הסוכר המעובד. שינוי קל יחסית לביצוע שיקנה לנו בריאות טובה הרבה יותר גם בטווח המידי וגם לאורך שנים.
בהצלחה!
למען הסר ספק המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא או רוקח בטרם רכישת תכשיר רפואי והתחלת הטיפול בו. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. מומלץ להתייעץ עם רופא או רוקח בכל הנוגע למטרות ואופן השימוש, תופעות לוואי, אינטראקציה עם תכשירים רפואיים אחרים.