חיזוק מערכת החיסון
כשהתינוקות שלנו חוזרים חולים מהגן, הם למעשה מתחסנים.
חיזוק מערכת החיסון מגיע בכמה מישורים שלובים יחד:
חשיפה:
אני יודעת, זה הרבה מעבר למרגיז כששולחים את הפצפונים למעונות/גן והם חוזרים עם אף דולף, בקושי נושמים, מחרחרים, מצפצפים, גדושי אף בשלל צבעי נזלת, עיניים דולקות ובוערים מחום כמו לפיד...
חיזוק מערכת החיסון מגיע בכמה מישורים שלובים יחד:
חשיפה:
אני יודעת, זה הרבה מעבר למרגיז כששולחים את הפצפונים למעונות/גן והם חוזרים עם אף דולף, בקושי נושמים, מחרחרים, מצפצפים, גדושי אף בשלל צבעי נזלת, עיניים דולקות ובוערים מחום כמו לפיד...
זה מוציא מהדעת לראות את האנשים הקטנטנים והמופלאים האלו חוזרים עם שלשולים, הקאות וכל קילוגרם שהצלחת להושיב להם בנחת על העצמות הקטנטנות שלהם מתפוגג כלא היה תוך יום....
זה ממש לא כייף לפגוש את הילדוני שלך חוזר מהמעון מנוקד בתפרחת חדשה שלא היתה שם כמה שעות קודם וברור לך, שזה עניין של דקות/שעות עד שתגיע איתו לקופת החולים לבדוק את הגורם השורר ששוב הצליח לצבוע לך את הילדון בנקודות הזויות שלא יורדות במקלחת :-/
אני יודעת רבותי, הייתי שם עם שלושה קטנטנים שחלקו בנדיבות רבה וירוסים/חיידקים ושאר מחלות ילדות כאילו שזה המשחק היחיד שנותר בגן... אבל מסתבר שזו הדרך היחידה שבמה חלקה הנרכש של מערכת החיסון מתפתח והאמינו לי, אנחנו רוצים שפָּן זה יהיה מפותח מאוד.
אני זוכרת את שלושת ילדי חווים בזה אחר זה את מחלת הילדות אבעבועות רוח באדיבותו של וירוס וריצ'לה – לא, הם לא חלו יחד – מה פתאום !!!, כל אחד רצה זמן איכות עם אמא לבד ולכן, כשאחד סיים, השני התחיל וכשהשני סיים התחיל השלישי – עד הווירוס הבא...
שנים אחר כך נתקלתי באיש בן 50+ שלא חלה באבעבועות רוח בילדותו ויחד עם הנכדים שלו, נדבק גם הוא בנגיף. לא אלאה אתכם בפרטים המלאים של הסיפור, אך אני בהחלט יכולה לספר לכם שהתופעות,
זה ממש לא כייף לפגוש את הילדוני שלך חוזר מהמעון מנוקד בתפרחת חדשה שלא היתה שם כמה שעות קודם וברור לך, שזה עניין של דקות/שעות עד שתגיע איתו לקופת החולים לבדוק את הגורם השורר ששוב הצליח לצבוע לך את הילדון בנקודות הזויות שלא יורדות במקלחת :-/
אני יודעת רבותי, הייתי שם עם שלושה קטנטנים שחלקו בנדיבות רבה וירוסים/חיידקים ושאר מחלות ילדות כאילו שזה המשחק היחיד שנותר בגן... אבל מסתבר שזו הדרך היחידה שבמה חלקה הנרכש של מערכת החיסון מתפתח והאמינו לי, אנחנו רוצים שפָּן זה יהיה מפותח מאוד.
אני זוכרת את שלושת ילדי חווים בזה אחר זה את מחלת הילדות אבעבועות רוח באדיבותו של וירוס וריצ'לה – לא, הם לא חלו יחד – מה פתאום !!!, כל אחד רצה זמן איכות עם אמא לבד ולכן, כשאחד סיים, השני התחיל וכשהשני סיים התחיל השלישי – עד הווירוס הבא...
שנים אחר כך נתקלתי באיש בן 50+ שלא חלה באבעבועות רוח בילדותו ויחד עם הנכדים שלו, נדבק גם הוא בנגיף. לא אלאה אתכם בפרטים המלאים של הסיפור, אך אני בהחלט יכולה לספר לכם שהתופעות,
היכולת להתמודד היו שונות בתכלית בין התמודדותם של הקטנטנים לעומת זו של מבוגר כשמדובר במחלה ויראלית שנתפסת "וקלה" או "רגילה" כשמדובר בילדים, אך הופכת קשה, מתישה ולא פשוטה כשמדובר באיש מבוגר.
המאמר מעניין אתכם?
עשו לייק לעמוד הפייסבוק שלנו ותהנו ממאמרים בשלל נושאים - לחצו כאן
בפועל, כשהקטנטנים שלנו הולכים למעונות ולגן מדי יום ונדבקים כל פעם בווירוס/חיידק אחר, הם למעשה הולכים לבית ספר למערכת החיסון בה הם נחשפים ולומדים להכיר וירוסים וחיידקים חדשים עד שמערכת החיסון שלהם (הנרכשת) לומדת לזהות את הפתוגנים ולהתגונן מפניהם לפעמים הבאות.
קחו אוויר, זה לוקח זמן אבל אני לחלוטין לא רוצה לחשוב מה היה קורה לולא החלק הנרכש של מערכת החיסון...
גם אנחנו המבוגרים סובלים מחשיפה למזהמים כאלו ואחרים, אתם מכירים את הסיטואציה הזו שמישהו מקורר נכנס לעבודה ושבוע אחר כך, כולם מקוררים ברמה זו או אחרת – ועוד לא הזכרנו חיידקים בשירותים, במזון, פטריות במקלחות הציבוריות בבריכה ועוד מרעין בישין. כמובן שכל מקרה לגופו אבל עדיין חשוב לראות שיש הבדל בהתנהלות של כל אחד ומערכת החיסון שלו. אלו מאיתנו שמערכת החיסון שלהם חלשה, יסבלו יותר, יהיו חולים זמן רב יותר עם רמת החלמה ירודה, עם עוצמת חולי קשה יותר ורגישות גבוהה יותר להידבקות.
עוד בטרם נצלול פנימה למחזקי מערכת החיסון היעילים באופן טבעי כמובן, זיכרו להשאיר פתח לווירוסים והחיידקים גם לצאת מהחדר בו אתם שורים. אווררו את החדרים גם כשקר בחורף, השאירו פתח איוורור בחדרים המחוממים בחורף. זיכרו שממש כפי שנעים לנו סביב החמימות בחורף, כך גם וירוסים וחיידקים נהנים מהחום ולכן, חשוב כל כך לאוורר את החדרים גם אם קר וגשום.
ת ז ו נ ה:
לתזונה יש משמעות גדולה מאוד באשר למערך החיסוני שלנו. די אם נזכור שכשאנחנו חולים, יש לנו העדפה ברורה למזונות מסויימים כדי להזכיר לעצמינו עד כמה התזונה מהווה נדבך חשוב למערך החיסוני ובכלל. איך שלא נסובב את פני הדברים, תזונה מהווה "דלק" ב-"מכונה האנושית שאנחנו". חשוב שנזכור שאיכות הדלק מהווה גורם מכריע באיכות התפקודית שלנו לאורך ולרוחב כל מערכות הגוף המלוות אותנו משחר היוולדנו.
כאמור, הסרת פחמימות פשוטות (סוכר/קמח לבן ומוצריהם) מהתפריט היא בחירה נבונה – בפרט אם קראתם את הכתבה על הקשר שבין סוכרים פשוטים (פחמימות מזוקקות לחוסנה של מערכת החיסון).
דאגו לאכול שפע ירקות ופירות מגוונים (דגש על פירות בעונה המתאימה) בארוחות הביניים. מזכירה לכם שגם אם ופירות הם דוגמא ומופת למזונות טבעיים ובריאים עדיין, הם מכילים לא מעט סוכרים ולכן – הכל במידה !
אם כבר הזכרנו ירקות, ירקות כתומים כמו בטטה, דלעת למיניה, גזר הם ירקות מצויינים בעלי אפיניות למערכת החיסון. בירקות כתומים נוכל למצוא כמות מכובדת של הפיגמנט בטא קרוטן. משפחת הקרוטנואידים מצטיינים בנוגדי חימצון מהטבע ובאדיבותם, הגוף שלנו נעזר כדי לסלק מהמערכת "פסולת" שמכבידה על התנהלותו התקינה של הגוף לרבות מערכת העיכול ומערכת החיסון.
כמו כן, נוכל למצוא בירקות כתומים גם:
ויטמינים:
* ויטמין - A.
* ויטמין - C.
* ויטמין - E.
ומינרלים:
* אשלגן.
* סידן.
* מגנזיום.
* ברזל.
* וחומצה פולית.
חלק מהיתרונות של הירקות הכתומים הוא שהם אינם מזניקים את רמות הסוכר בדם כך שהם בהחלט יעילים ומצויינים תמיד ובחורף בפרט.
אם כבר הזכרנו את נוגדי החימצון ועזרתם בפינוי "פסולת" מגופנו, לא נוכל לדלג על הפירות ה"כחולים"/אדומים כמו אוכמניות למיניהן, דובדבנים, פתל, תותים, סלק – אני משוכנעת שאתם מרוצים ושמחים שדובדבנים ותותים עם אוכמניות ופתל יכולים להכנס לתפריט שלכם, פונקציונאלית הם בהחלט עושים עבודה מצויינת בגופנו, נוגדי החימצון בפירות אלו בעלת אפיניות לכלי-הדם ומכאן חשיבותם לשיפור תיפקודה של מערכת החיסון הנעה בתוך כלי הדם. שימו לב: מנה = 10 יחידות !
דגנים מלאים מהווים מענה פחממתי מצויין בתפריט, בחורף כשקר ואנחנו ספונים בבית ומחפשים מקור חום זמין, נכון לערבב דגן מלא עם קטניות (הקפידו על השרייה מושכלת והחלפה של מי ההשריה) מזונות מעורבים אלו שאנחנו מכנים "נזיד" מהווים חלבון מלא כלומר, מכילים את 22 חומצות האמינו המצויות בחלבון מלא מהחי למשל. נזידים הם מאכל מצויין בחורף, הם משביעים ומחממים.
אינכם סובלים מיתר לחץ דם, תוכלו להשתמש בתבלינים ועשבי תיבול ממריצים שיעזרו לכם להתחמם: קינמון, רוזמרין, פלפלים חריפים למיניהם, ג'ינג'ר, ציפורן, הל, אגוז מוסקט – אם הסתובבתם באירופה בעונת החורף ובוודאי סביב חג המולד, אתם מכירים את היינות המתובלים שלהם המכילים הל, ציפורן ואף אגוז מוסקט המוצעים לעוברים והשבים כדי להתחמם. תוכלו להשתמש בתבלינים אלו (כאמור אם אינכם סובלים מעודף חום ו/או יתר לחץ דם) על מנת להמריץ את מחזור הדם ובכך גם להתחמם וגם ליהנות ממערכת חיסון נמרצת, זריזה וזמינה. לא נעבור לסעיף הבא בחיזוק מערכת החיסון מבלי להזכיר את יתרונותיו נוגדי הדלקת של כורכום. בשנים האחרונות ניתן למצוא שורש כורכום טרי בסופרים ובמרכולים. עדיף תמיד להשתמש בתבשילים בשורש הטרי, גררו אותו ישירות אל התבשיל.
בצל ובפרט בצל סגול ידוע ביכולתו לחטא ולתפקד כמו שום כאנטיביוטיקה מן הטבע. אחת מתכונותיו היעילות של הבצל היא יכולתו לספוח נוזלים כך שכשאנחנו מקוררים, נכון להציב ליד מראשות המיטה בצל טרי פרוס כדי לספוח את הנזלת השקופה.
שום כידוע, הוא אחד התבלינים הטעימים והחשובים במטבח שלנו, אנטיביוטיקה של הטבע מכנים אותו ולא בכדי. שום מכיל סגולות אנטי בקטריאליות (חיידקים), אנטי ויראליות (וירוסים), אנטי פונגלי (פטריות) ונוגד פרזיטים ותולעים.
בשום נוכל למצוא נוגדי חימצון, חומרים נוגדי קרישה, נוגדי פעילות סרטנית, מוריד סוכר וכולסטרול – שום תוכלו להוסיף לכל אחד מהמזונות והתבשילים שלכם, אך תוכלו להכין לכם גם לימונדת שום עם או בלי ג'ינג'ר לטעמכם:
לימונדה לחיזוק חיסון:
* 1/2 לימון סחוט.
* 1/2 לימון פרוס (עם הקליפה).
* 1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר.
* 1 אצבע שורש כורכום פרוס.
הוסיפו כוס מים פושרים, ערבבו היטב ולרוויה.
(אם קשה לכם להתרגל לטעם החזק, תוכלו להוסיף יותר מים ובמשך הזמן מבטיחה שתצליחו להתרגל לטעם כך שעם הזמן תוכלו להפחית את כמות המים וליהנות משפעת הטעמים והניחוחות וכמובן מהיתרונות).
בעשור השנים האחרונות אני רואה תנופה גדולה מאוד בכל המתייחס לפטריות מאכל:
פטריות מאוד טעימות הן בסלט, בתבשיל, כמרק וניתן להוסיפן לשדרוג התבשילים .
פטריות שיטאקי ומאיטקה הן פטריות מצויינות בהתייחס למערכת החיסון. רובן מכילות כמויות מכובדות של נוגדי החימצון, סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ועוד.
אישית אני מאוד אוהבת פטריות כך שעם הזמן למדתי להכין מהם תבשילי פטריות, בשילוב עם גריסים מלאים (מילוי), מרקים או בשילוב עם קטניות וירקות.
שיטאקי -> חומצות אמינו, ברזל, סיבים תזונתיים, חלבון, ויטמינים, מווסתת לחץ דם, מסייעת להוריד ערכי לחץ דם.
שיטאקי -> פטריה זו מופיעה מיובשת בשקיות ועדיין, למרות שיובשה, היא עדיין מכילה את הסגולות המיוחסות לה בתצורתה הטבעית לפני הייבוש: ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, מכילה בטא גלוקן ומכאן שמשפיעה על מערכת החיסון, מווסתתערכי גלוקוז, לחץ דם וכולסטרול.
השינוקי -> ברזל, אשלגן וחלבון.
מלך היער -> פטריה מצויינת לבישול תבשילים עם רוטב משום שהפטריה סופחת נוזלים. מכילה כמות נכבדת של נוגדי חימצון חומצות אמינו.
פטרית יער -> מכילה נוגדי חימצון ומתאפיינת ביכולת להוריד ערכי כולסטרול.
חצוצרה זהובה -> פטריה מצויינת, עשירה בבטא גלוקן, פעילות אנטי סרטנית, נוגדת חימצון, ויטמינים רבים, מינרלים: אבץ, ברזל, אשלגן, חומצה פולית וגם פטריה זו מסייעת להוריד ערכי גלוקוז וכולסטרול בדם.
צמחי המרפא עושים עבודה מצויינת עם מערכת החיסון, מניחה שכולכם מכירים את צמח האכיניצאה בעל הפרח היפהפה, אך כמוהו, ישנם צמחים רבים נוספים ובעיקר יעילים מאוד לשיפור ושיפעול מערכת החיסון כמו גם להתמודדות עם מצבי התקררויות ודלקות למיניהן הנוטות להופיע בחורף. (Ganoderma, Androgtaphis, Schizandra, Uncaria) וצמחים רבים נוספים. כמובן שיש להתאים את הצמח, המינון והשילוב הנכון לאדם בהתאם למצבו – מזכירה כהרגלי שאין ליטול צמחי מרפא (תוספים או תרופות) ללא הכוונה של איש מקצוע.
שמנים נדיפים יודעים לעשות עבודה מצויינת באשר להתמודדות עם וירוסים, חיידקים, פטריות, תולעים, פרזיטים ושאר פתוגנים לא ידידותיים: תוכלו להשתמש בשמן אקליפטוס (ילדים/תשושים/מסוג סמיטי/רדיאטה) לחיטוי החדר והקלה על מצבי גודש באף. להתאמה אישית לצרכיכם תוכלו כאמור לפנות לארומתרפיסט או נטורופת להתאמה מלאה.
בגיליונות קודמים של המגזין הסברתי את הקשר בין איכות השינה למערכת החיסון – שימו לב, שנת לילה איכותית ויעילה אמורה להמשך כשבע שעות בממוצע, הקפידו על כך, מטבע הדברים כייף להתחמם בחורף תחת השמיכות (בפרט כשיורד מבול בחוץ) אך מעבר לכך, החשיבות של שנת לילה יעילה, משמעותית לתפקודה של מערכת החיסון ויכולת להתמודד מול פתוגנים כמו גם ליעל את יכולתה לפנות פסולת מהגוף החוצה.
לקינוח, איש חכם אהוב עלי מאוד אומר לי תמיד: "אל תיקחי את הדברים כל כך ברצינות, בכל מקרה לא נצא בחיים מהחיים האלו".... ומיד מוסיף עוד בדיחה שמתאימה בדיוק בנקודת הזמן... מעבירה גם לכם את ההמלצה הזו, קחו דברים בפרופורציה, זיכרו שהצחוק מעודד את מערכת החיסון שלנו ומשפר את בריאותנו.
למען הסר ספק המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא או רוקח בטרם רכישת תכשיר רפואי והתחלת הטיפול בו. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. מומלץ להתייעץ עם רופא או רוקח בכל הנוגע למטרות ואופן השימוש, תופעות לוואי, אינטראקציה עם תכשירים רפואיים אחרים.
המאמר מעניין אתכם?
עשו לייק לעמוד הפייסבוק שלנו ותהנו ממאמרים בשלל נושאים - לחצו כאן
בפועל, כשהקטנטנים שלנו הולכים למעונות ולגן מדי יום ונדבקים כל פעם בווירוס/חיידק אחר, הם למעשה הולכים לבית ספר למערכת החיסון בה הם נחשפים ולומדים להכיר וירוסים וחיידקים חדשים עד שמערכת החיסון שלהם (הנרכשת) לומדת לזהות את הפתוגנים ולהתגונן מפניהם לפעמים הבאות.
קחו אוויר, זה לוקח זמן אבל אני לחלוטין לא רוצה לחשוב מה היה קורה לולא החלק הנרכש של מערכת החיסון...
גם אנחנו המבוגרים סובלים מחשיפה למזהמים כאלו ואחרים, אתם מכירים את הסיטואציה הזו שמישהו מקורר נכנס לעבודה ושבוע אחר כך, כולם מקוררים ברמה זו או אחרת – ועוד לא הזכרנו חיידקים בשירותים, במזון, פטריות במקלחות הציבוריות בבריכה ועוד מרעין בישין. כמובן שכל מקרה לגופו אבל עדיין חשוב לראות שיש הבדל בהתנהלות של כל אחד ומערכת החיסון שלו. אלו מאיתנו שמערכת החיסון שלהם חלשה, יסבלו יותר, יהיו חולים זמן רב יותר עם רמת החלמה ירודה, עם עוצמת חולי קשה יותר ורגישות גבוהה יותר להידבקות.
עוד בטרם נצלול פנימה למחזקי מערכת החיסון היעילים באופן טבעי כמובן, זיכרו להשאיר פתח לווירוסים והחיידקים גם לצאת מהחדר בו אתם שורים. אווררו את החדרים גם כשקר בחורף, השאירו פתח איוורור בחדרים המחוממים בחורף. זיכרו שממש כפי שנעים לנו סביב החמימות בחורף, כך גם וירוסים וחיידקים נהנים מהחום ולכן, חשוב כל כך לאוורר את החדרים גם אם קר וגשום.
ת ז ו נ ה:
לתזונה יש משמעות גדולה מאוד באשר למערך החיסוני שלנו. די אם נזכור שכשאנחנו חולים, יש לנו העדפה ברורה למזונות מסויימים כדי להזכיר לעצמינו עד כמה התזונה מהווה נדבך חשוב למערך החיסוני ובכלל. איך שלא נסובב את פני הדברים, תזונה מהווה "דלק" ב-"מכונה האנושית שאנחנו". חשוב שנזכור שאיכות הדלק מהווה גורם מכריע באיכות התפקודית שלנו לאורך ולרוחב כל מערכות הגוף המלוות אותנו משחר היוולדנו.
כאמור, הסרת פחמימות פשוטות (סוכר/קמח לבן ומוצריהם) מהתפריט היא בחירה נבונה – בפרט אם קראתם את הכתבה על הקשר שבין סוכרים פשוטים (פחמימות מזוקקות לחוסנה של מערכת החיסון).
דאגו לאכול שפע ירקות ופירות מגוונים (דגש על פירות בעונה המתאימה) בארוחות הביניים. מזכירה לכם שגם אם ופירות הם דוגמא ומופת למזונות טבעיים ובריאים עדיין, הם מכילים לא מעט סוכרים ולכן – הכל במידה !
אם כבר הזכרנו ירקות, ירקות כתומים כמו בטטה, דלעת למיניה, גזר הם ירקות מצויינים בעלי אפיניות למערכת החיסון. בירקות כתומים נוכל למצוא כמות מכובדת של הפיגמנט בטא קרוטן. משפחת הקרוטנואידים מצטיינים בנוגדי חימצון מהטבע ובאדיבותם, הגוף שלנו נעזר כדי לסלק מהמערכת "פסולת" שמכבידה על התנהלותו התקינה של הגוף לרבות מערכת העיכול ומערכת החיסון.
כמו כן, נוכל למצוא בירקות כתומים גם:
ויטמינים:
* ויטמין - A.
* ויטמין - C.
* ויטמין - E.
ומינרלים:
* אשלגן.
* סידן.
* מגנזיום.
* ברזל.
* וחומצה פולית.
חלק מהיתרונות של הירקות הכתומים הוא שהם אינם מזניקים את רמות הסוכר בדם כך שהם בהחלט יעילים ומצויינים תמיד ובחורף בפרט.
אם כבר הזכרנו את נוגדי החימצון ועזרתם בפינוי "פסולת" מגופנו, לא נוכל לדלג על הפירות ה"כחולים"/אדומים כמו אוכמניות למיניהן, דובדבנים, פתל, תותים, סלק – אני משוכנעת שאתם מרוצים ושמחים שדובדבנים ותותים עם אוכמניות ופתל יכולים להכנס לתפריט שלכם, פונקציונאלית הם בהחלט עושים עבודה מצויינת בגופנו, נוגדי החימצון בפירות אלו בעלת אפיניות לכלי-הדם ומכאן חשיבותם לשיפור תיפקודה של מערכת החיסון הנעה בתוך כלי הדם. שימו לב: מנה = 10 יחידות !
דגנים מלאים מהווים מענה פחממתי מצויין בתפריט, בחורף כשקר ואנחנו ספונים בבית ומחפשים מקור חום זמין, נכון לערבב דגן מלא עם קטניות (הקפידו על השרייה מושכלת והחלפה של מי ההשריה) מזונות מעורבים אלו שאנחנו מכנים "נזיד" מהווים חלבון מלא כלומר, מכילים את 22 חומצות האמינו המצויות בחלבון מלא מהחי למשל. נזידים הם מאכל מצויין בחורף, הם משביעים ומחממים.
אינכם סובלים מיתר לחץ דם, תוכלו להשתמש בתבלינים ועשבי תיבול ממריצים שיעזרו לכם להתחמם: קינמון, רוזמרין, פלפלים חריפים למיניהם, ג'ינג'ר, ציפורן, הל, אגוז מוסקט – אם הסתובבתם באירופה בעונת החורף ובוודאי סביב חג המולד, אתם מכירים את היינות המתובלים שלהם המכילים הל, ציפורן ואף אגוז מוסקט המוצעים לעוברים והשבים כדי להתחמם. תוכלו להשתמש בתבלינים אלו (כאמור אם אינכם סובלים מעודף חום ו/או יתר לחץ דם) על מנת להמריץ את מחזור הדם ובכך גם להתחמם וגם ליהנות ממערכת חיסון נמרצת, זריזה וזמינה. לא נעבור לסעיף הבא בחיזוק מערכת החיסון מבלי להזכיר את יתרונותיו נוגדי הדלקת של כורכום. בשנים האחרונות ניתן למצוא שורש כורכום טרי בסופרים ובמרכולים. עדיף תמיד להשתמש בתבשילים בשורש הטרי, גררו אותו ישירות אל התבשיל.
בצל ובפרט בצל סגול ידוע ביכולתו לחטא ולתפקד כמו שום כאנטיביוטיקה מן הטבע. אחת מתכונותיו היעילות של הבצל היא יכולתו לספוח נוזלים כך שכשאנחנו מקוררים, נכון להציב ליד מראשות המיטה בצל טרי פרוס כדי לספוח את הנזלת השקופה.
שום כידוע, הוא אחד התבלינים הטעימים והחשובים במטבח שלנו, אנטיביוטיקה של הטבע מכנים אותו ולא בכדי. שום מכיל סגולות אנטי בקטריאליות (חיידקים), אנטי ויראליות (וירוסים), אנטי פונגלי (פטריות) ונוגד פרזיטים ותולעים.
בשום נוכל למצוא נוגדי חימצון, חומרים נוגדי קרישה, נוגדי פעילות סרטנית, מוריד סוכר וכולסטרול – שום תוכלו להוסיף לכל אחד מהמזונות והתבשילים שלכם, אך תוכלו להכין לכם גם לימונדת שום עם או בלי ג'ינג'ר לטעמכם:
לימונדה לחיזוק חיסון:
* 1/2 לימון סחוט.
* 1/2 לימון פרוס (עם הקליפה).
* 1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר.
* 1 אצבע שורש כורכום פרוס.
הוסיפו כוס מים פושרים, ערבבו היטב ולרוויה.
(אם קשה לכם להתרגל לטעם החזק, תוכלו להוסיף יותר מים ובמשך הזמן מבטיחה שתצליחו להתרגל לטעם כך שעם הזמן תוכלו להפחית את כמות המים וליהנות משפעת הטעמים והניחוחות וכמובן מהיתרונות).
בעשור השנים האחרונות אני רואה תנופה גדולה מאוד בכל המתייחס לפטריות מאכל:
פטריות מאוד טעימות הן בסלט, בתבשיל, כמרק וניתן להוסיפן לשדרוג התבשילים .
פטריות שיטאקי ומאיטקה הן פטריות מצויינות בהתייחס למערכת החיסון. רובן מכילות כמויות מכובדות של נוגדי החימצון, סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ועוד.
אישית אני מאוד אוהבת פטריות כך שעם הזמן למדתי להכין מהם תבשילי פטריות, בשילוב עם גריסים מלאים (מילוי), מרקים או בשילוב עם קטניות וירקות.
שיטאקי -> חומצות אמינו, ברזל, סיבים תזונתיים, חלבון, ויטמינים, מווסתת לחץ דם, מסייעת להוריד ערכי לחץ דם.
שיטאקי -> פטריה זו מופיעה מיובשת בשקיות ועדיין, למרות שיובשה, היא עדיין מכילה את הסגולות המיוחסות לה בתצורתה הטבעית לפני הייבוש: ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, מכילה בטא גלוקן ומכאן שמשפיעה על מערכת החיסון, מווסתתערכי גלוקוז, לחץ דם וכולסטרול.
השינוקי -> ברזל, אשלגן וחלבון.
מלך היער -> פטריה מצויינת לבישול תבשילים עם רוטב משום שהפטריה סופחת נוזלים. מכילה כמות נכבדת של נוגדי חימצון חומצות אמינו.
פטרית יער -> מכילה נוגדי חימצון ומתאפיינת ביכולת להוריד ערכי כולסטרול.
חצוצרה זהובה -> פטריה מצויינת, עשירה בבטא גלוקן, פעילות אנטי סרטנית, נוגדת חימצון, ויטמינים רבים, מינרלים: אבץ, ברזל, אשלגן, חומצה פולית וגם פטריה זו מסייעת להוריד ערכי גלוקוז וכולסטרול בדם.
צמחי המרפא עושים עבודה מצויינת עם מערכת החיסון, מניחה שכולכם מכירים את צמח האכיניצאה בעל הפרח היפהפה, אך כמוהו, ישנם צמחים רבים נוספים ובעיקר יעילים מאוד לשיפור ושיפעול מערכת החיסון כמו גם להתמודדות עם מצבי התקררויות ודלקות למיניהן הנוטות להופיע בחורף. (Ganoderma, Androgtaphis, Schizandra, Uncaria) וצמחים רבים נוספים. כמובן שיש להתאים את הצמח, המינון והשילוב הנכון לאדם בהתאם למצבו – מזכירה כהרגלי שאין ליטול צמחי מרפא (תוספים או תרופות) ללא הכוונה של איש מקצוע.
שמנים נדיפים יודעים לעשות עבודה מצויינת באשר להתמודדות עם וירוסים, חיידקים, פטריות, תולעים, פרזיטים ושאר פתוגנים לא ידידותיים: תוכלו להשתמש בשמן אקליפטוס (ילדים/תשושים/מסוג סמיטי/רדיאטה) לחיטוי החדר והקלה על מצבי גודש באף. להתאמה אישית לצרכיכם תוכלו כאמור לפנות לארומתרפיסט או נטורופת להתאמה מלאה.
בגיליונות קודמים של המגזין הסברתי את הקשר בין איכות השינה למערכת החיסון – שימו לב, שנת לילה איכותית ויעילה אמורה להמשך כשבע שעות בממוצע, הקפידו על כך, מטבע הדברים כייף להתחמם בחורף תחת השמיכות (בפרט כשיורד מבול בחוץ) אך מעבר לכך, החשיבות של שנת לילה יעילה, משמעותית לתפקודה של מערכת החיסון ויכולת להתמודד מול פתוגנים כמו גם ליעל את יכולתה לפנות פסולת מהגוף החוצה.
לקינוח, איש חכם אהוב עלי מאוד אומר לי תמיד: "אל תיקחי את הדברים כל כך ברצינות, בכל מקרה לא נצא בחיים מהחיים האלו".... ומיד מוסיף עוד בדיחה שמתאימה בדיוק בנקודת הזמן... מעבירה גם לכם את ההמלצה הזו, קחו דברים בפרופורציה, זיכרו שהצחוק מעודד את מערכת החיסון שלנו ומשפר את בריאותנו.
למען הסר ספק המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא או רוקח בטרם רכישת תכשיר רפואי והתחלת הטיפול בו. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. מומלץ להתייעץ עם רופא או רוקח בכל הנוגע למטרות ואופן השימוש, תופעות לוואי, אינטראקציה עם תכשירים רפואיים אחרים.