סוכרת ברונטית? הֶמוֹכְרוֹמָטוֹזִיס
כולנו כבר שמענו, מכירים ויודעים באופן כללי במה המדובר כשהמושג "אנמיה" עומד על הפרק, אבל האם אנחנו מכירים את המושג "המוכרומטוזיס"? או "סוכרת ברונטית? במה המדובר?

עודפי ברזל הנאגרים בגופנו עשויים להצביע על כמה אפשרויות:

1) המוכרומטוזיס ראשוני – המקור בגנטיקה משפחתית (תורשה) המעידה על ספיגה מוגברת של ברזל
    בכדוריות הדם האדומות, בתאי השרירים, ובמעיים. סימני המחלה הגנטית מופיעים לרוב אצל גברים
    מעל גיל 40. מחקרים מראים כי המוכרומטוזיס אצל נשים דווקא שומר עליהן מפני אנמיה ובו בזמן
    מאפשר להן לשמור ולהגן על גופן (נשים כידוע מאבדות דם וברזל בכל וסת ולכן, הנטייה ברובה לעודפי
   
ברזל ניכרת בגברים).

2) על מתן ברזל חיצוני על ידי נטילת תוסף או כמות גדולה של עירוי דם.

3) בעיה בכבד האנושי המאכלס את מחסני הברזל.    

התסמינים של עודפי ברזל משתנים בהתאם למיקום הצבירה, לכמות שהצטברה ולא פחות חשוב גם לקצב בה התרכזו העודפים.

הסימפטומים עשויים להתבטא ב
חולשה ועייפות, בחילות, אי-נוחות בבטן, עצירות, חשיפה גבוהה לזיהומים, ירידה במשקל ופגיעה באיברים שונים בגוף אותם אולי לא נרגיש בתחילה אך בחלוף הזמן, ללא ספק יורגשו האפקטים המתלווים לשינויים באברים עצמם למשל:
לב (שינוי מיבני ותיפקודי, התפתחות אי ספיקה לבבית והפרעות קצב), כבד (עלולה להיגרם פגיעה בכבד אך בו בזמן, פגיעה בכבד או מחלה כבדית עלולה בתורה להיות הגורם לספיגה מוגברת של ברזל), לבלב (התפתחות סוכרת), שקיעת ברזל במיפרקים תגרום לנפיחות במיפרקים ובחלוף הזמן גם להגבלה תנועתית.

לאורך כל השנים נמצא שהטיפול היעיל ביותר לעודפי ברזל הוא מה שפעם היה נקרא הקזת דם ועדיין נקרא כך בעיניי הרפואה הסינית ונכון להיום נקרא בפשטות תרומת דם בעיניי הרפואה הקונבנציונאלית.
הרפואה קונבנציונאלית אגב ממליצה על תרומת דם אחת לשבוע תוך ביצוע בדיקות דם לאיתור רמות ברזל והמשך תרומות דם עד לשיקוף ממצה של ירידה ברמות הברזל בדם ובמאגרים בגופנו.
 
מעבר להקזה או תרומת דם, ניתן לשפר את המצב גם ברמה התזונתית, בשני מישורים מקבילים. מחד, הסרת מזונות עתירי ברזל מהתפריט ומאידך, הסרת מזונות עתירי
ויטמין C מהתפריט הידוע כמסייע לספיגת הברזל בגופנו.
 
 
מי הם המזונות עתירי הברזל אתם שואלים? 
במזונות אלו כמויות ברזל גבוהות:

* אצות למיניהן.
* בשר בקר.
* כבד עוף/בקר/כבש.
* חילבה.
* טחינה.
* לתת.
* מיסו.
* נבט חיטה.
* סובין חיטה.
* פולי סויה.
* קמח סויה.
* עדשים.
* פול מצרי.
* אפונה יבשה.
* פטרוזיליה.
* פיסטוקים.
* אבקת קקאו.
* שומשום.
* שמרים.
* ושעועית לבנה.

המאמר מעניין אתכם?
עשו לייק לעמוד הפייסבוק שלנו ותהנו ממאמרים בשלל נושאים - 
לחצו כאן

מזונות עתירי ויטמין C מהם מומלץ להמנע כדי לא לאפשר הגברת ספיגת ברזל:
שיאני ריכוז
ויטמין C הם:
* ברוקולי.
* פטרוזיליה.
* גויאבה.
* כרוב ניצנים.
* כרובית.
* חזרת.
* ליצ'י.
* לימון.
* מנדרינה.
* תפוזים.
* מלון.
* פלפלים למיניהם.
* עגבניות.
* סויה נבוטה.
* סלק מבושל.
* סלק עלים.
* עירית.
* ערמונים.
* פול ירוק.
* פפאיה.
* קלמנטינות.
* תותים.
* תרד.
* תפוזים...
 
השם "סוכרת ברונטית" ניתן להמוכרומטוזיס על שום העובדה שעורם של הלוקים בהמוכרומטוזיס, הופך לבצע ארד/ברונזה על רקע הצטברויות ברזל.






למען הסר ספק המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא או רוקח בטרם רכישת תכשיר רפואי והתחלת הטיפול בו. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. מומלץ להתייעץ עם רופא או רוקח בכל הנוגע למטרות ואופן השימוש, תופעות לוואי, אינטראקציה עם תכשירים רפואיים אחרים.
x

#{title}

#{text}

#{price}